TANGGUNGJAWAB
JAWATANKUASA KANTIN SEKOLAH
Setiap sekolah yang mempunyai kantin, dikehendaki menubuhkan
Jawatankuasa Kantin yang di anggotai oleh wakil- wakil guru, staf sokongan dan murid.
Saiz keahlian serta kekerapan mesyuarat ditentukan oleh jawatan kuasa ini.
Jawatankuasa kantin adalah terdiri daripada:
Pengerusi : Guru Besar
Naib Pengerusi : Guru Penolong (HEM)
Setiausaha : Guru Kantin
Ahli Jawatankuasa : PK Pentadbiran
PK Kokurikulum
Wakil Guru
Wakil
PIBG (ibubapa)
Wakil Staf
Sokongan
Wakil Murid
Peranan Jawatankuasai ini :
Membantu Guru Besar dalam usaha membuat perancangan,
pelaksanaan dan penilaian berkaitan dengan pengurusan kantin.
Menerima dan menyampaikan maklum balas dan cadangan dari
pada pihak murid, guru, staf sokongan, ibubapa kepada Pengetua atau Guru Besar
tentang pengurusan kantin.
Menjalankan pelbagai aktiviti-aktiviti pendidikan dan kempen
yang berkaitan dengan kantin.
Memastikan pelaksanaan Program Kendiri Kantin Sekolah
dilaksanakan dengan baik.
Tanggungjawab Guru Besar
Guru Besar bertanggungjawab untuk memastikan:
1. Kantin sentiasa
selamat, bersih dan ceria
2. Semua kemudahan
di kantin sentiasa bersih, selamat dan berfungsi
3.
Peraturan-peraturan yang disediakan dipatuhi
4. Setiap kes yang disyaki keracunan makanan
hendaklah diambil tindakan segera dengan menghantar murid yang terlibat untuk
menerima rawatan dan melaporkan serta merta kepada pihak-pihak berwajib
mengikut peraturan-peraturan yang berkuatkuasa.
5. Kandungan buku
Panduan Pengurusan Kantin sekolah sihat hendaklah dipatuhi.
6. Pengusaha kantin
hendaklah menyediakan makanan bermasak di kantin.
7. Pengusaha kantin mengambilkira kepentingan
agama pelanggan apabila menyedia serta menyimpan makanan dan minuman.
8. Pengusaha kantin
menyedia serta menjual makanan dan minuman yang halal.
(Sila rujuk Pekeliling Ikhtisas Bil.
1/1981 bertarikh 9 Februari 1981)
9. Pengusaha kantin tidak memelihara atau
membiarkan haiwan berkeliaran di kawasan kantin sekolah.
10. Pengusaha kantin menjual makanan mengikut
senarai barang-barang makanan dan minuman yang terdapat dalam sebut harga.
11. Pengusaha kantin
mempunyai lesen perniagaan yang sah.
Tanggungjawab Jawatankuasa Kantin Sekolah
Jawatankuasa Kantin Sekolah bertanggungjawab membantu Guru
Besar dalam usaha menyelia kantin dan memastikan:
1. Kebersihan
kemudahan, alat kelengkapan dan kawasan persekitaran kantin
2. Kebersihan,
mutu, khasiat dan keselamatan makanan dan minuman yang dijual
3. Harga
berdasarkan perjanjian
4. Keselamatan di
kantinsekolah
5. Kesopanan,
Kebersihan dan kesihatan penngendalian makanan
6. Menyedikan
laporan harian kantin dan Program Kendiri Kantin Sekolah
7. Murid sentiasa berdisiplin, bersopan santun
dan mengamalkan budi pekerti yang baik semasa berada di kantin
8. Makanan dan
minuman yang dijual mencukupi
9. Kantin
dikendalikan dengan cekap dan efisien
Tanggungjawab Pengusaha Kantin
1. Pekerja adalah
warganegara Malaysia yang berumur 18 tahun ke atas
2. Lesen perniagaan
yang sah diperolehi daripada pihak berwajib
3. Perjanjian
dengan pihak sekolah dipatuhi
4. Amalan
kebersihan, kesihatan dan keselamatan di kantin sentiasa dititik beratkan.
5. Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan
Makanan 1985 dan peraturan lain pengurusan kantin sekolah yang berkuatkuasa
wajib dipatuhi.
6. Makanan yang
dijual sentiasa bersih, bermutu, berkhasiat dan selamat.
7. Pengendali makanan telah menjalani
pemeriksaan kesihatan, menghadiri kursus pengendalian makanan dan dalam keadaan
sihat.
8. Pengendali
makanan mengamalkan tabiat yang sihat semasa bertugas
9. Bangunan kantin, kemudahan lain dan kawasan
persekitaran sentiasa dalam keadaan bersih, ceria dan selamat.
10. Pengendali
makanan sentiasa berbudi bahasa semasa melayan pelanggan.
11. Makanan bermasak
disediakan dikantin sekolah
12. Kantin tidak
dijadikan sebagai tempat kediaman.
13. Tiada memelihara
haiwan atau berkeliaran di kawasan kantin
14. Kantin
dikendalikan dengan cekap dan efisien
15. Kepentingan agama pelanggan diambilkira
semasa membuat persediaan dan menyimpan makanan dan minuman
16. Menjual hanya
makanan dan minuman yang halal
(Sila rujuk
Pekeliling Ikhtisas Bil 1/10/981 bertarikh 9 Februari 1981)
17. Pengendali
makanan telah diakui sihat oleh Pegawai Perubatan
18. Semua pengendali
makanan berpakaian sopan, lengkapdan bersih
19. Pengendali makanan menjaga kebersihan diri
dan mengelakkan amalan-amalan yang boleh menyebabkan pencemaran terhadap
makanan dan minuman.
20. Memastikan pengendali menjual makanan yang
bersih, bermutu, berkhasiat dan selamat.
21. Semua pengendali
makanan telah diberi pelalian typhoid dan sihat semasa mengendalikan makanan
22. Pengendali
makanan telah menghadiri Kursus Pengendalian Makanan
23. Segala
panduandan peraturan seperti yang terkandung dalam buku Panduan Pengurusan
Kantin Sekolah dipatuhi.
24. Makanan dan minuman dari luar yang dijual di
kantin sekolah hendaklah bersih, bermutu, berkhasiat dan selamat untuk dimakan.
Maklumat mengenai pembekal dari luar hendaklah dimaklumkan kepada jawatankuasa
kantin sekolah.
25. Pengusaha
hendaklah berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia melalui Pengisian
borang atas talian (online) di alamat: http://fosimdomestic.moh.gov.my.
Pendaftaran adalah percuma dant empoh sah laku adalah selama tiga tahun.
Pembaharuan pendaftaran perlu dibuat 30 harisebelum tarikh tamat tempoh
tersebut.